Sushi lunch

Är det något som jag verkligen kan längta efter, som maträtt, så är det sushi. I centrum har vi också fått en ny restaurang som serverar enbart sushi så där blir det en sushi lunch nu i veckan. Det är märkligt hur gott det kan vara med lite rå fisk och ris, men det måste vara kombinationen med inlagd ingefära, wasabi och soya och så en god sushi bit.

Sushi – mer än bara rå fisk

För mig är sushi med rå fisk ganska självklart och det absolut godaste alternativet, men sushi är så mycket mer än bara rå fisk. Det finns sushi bitar med grönsaker som gurka och avokado, jätteräkor, krabba, tofu och mycket annat gott. Min favorit är laxbitarna och även rullar som kallas för maki, med någon god röra i av tonfisk, gurka och rom. Utvecklingen av sushi blir bara större och det kommer nya alternativ hela tiden på restaurangerna.

Sushi härstammar från Kina

Många tror att sushi kommer från Japan men detta är inte helt korrekt. Från allra första början var det kineserna som introducerade sushi som ett sätt att konservera maten. När sushin försvann från det kinesiska köket under 1800-talet tog istället Japan över denna tradition. I Sverige tillverkades inte den första sushin förrän så sent som 1990-talet men under 2000-talet har maträtten istället blivit mer och mer populär hos svenskarna.

Sushi, nigiri & maki

De tre vanligaste sushi bitarna är nori och maki, sedan finns det även shira, oshi och nare men dessa sushi delikatesser är mer en rätt än en risrulle. Som du kanske har sett på restaurangerna som serverar sushi, så är de vanligt med avlånga bitar med lax, tonfisk, avokado eller räka. Även maki är väldigt vanlig, här är sushi riset inrullat i nori (alg) tillsammans med grönsaker som gurka och avokado, rå fisk, tofu, rått kött och bläckfisk. Makirullarna äts alltid för hand.

 

Kommentarer är stängda.